اولین کلنگ توسط دولتمردان دولت تدبیر و امید در بخش مهربان به زمین زده شد

 

با اهتمام ویژه شهرداری مهربان ، فرش دستباف مهربان صاحب نمایشگاه دائمی میشود

 


آغاز عملیات اجرایی احداث نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف و صنایع دستی در شهرمهربان با حضور معاون عمرانی استانداری آذربایجانشرقی



اولین کلنگ توسط دولتمردان دولت تدبیر و امید در بخش مهربان به زمین زده شد .

 

 با اهتمام ویژه شهرداری مهربان ، فرش دستباف مهربان صاحب نمایشگاه دائمی میشود .

 

آغاز عملیات اجرایی احداث نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف و صنایع دستی در شهرمهربان با حضور معاون عمرانی استانداری آذربایجانشرقی

 

پس از گذشت 32 ماه از آغاز فعالیت دولت تدبیر و امید ، با حضور معاون امور عمرانی استانداری آذربایجانشرقی و با آغاز عملیات اجرایی نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف وصنایع دستی شهر مهربان ، اولین کلنگ توسط دولتمردان دولت تدبیر و امید در بخش مهربان به زمین زده شد .

 

 

به گزارش پایگاه خبری مهربان خبرلری ،  در مراسمی با حضور مهندس محمدصادق پورمهدی معاون امور عمرانی استانداری آذربایجانشرقی ، فرماندار شهرستان سراب و جمعی از مدیران استانی ، شهرستان سراب و منطقه مهربان و اقشار مختلف مردم ، کلنگ احداث نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف و صنایع دستی در شهر مهربان به زمین زده شد .

پس از برگزاری موفقیت آمیز اولین نمایشگاه فرش دستباف مهربان ، شربیان در شهر مهربان در اولین روزهای سال 95 سال اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل که به همت وتلاش شهرداران و شوراهای اسلامی شهرهای مهربان و شربیان برگزار گردیده و با استقبال گسترده عمومی اهالی منطقه ، میهمانان نوروزی ، گردشگران و فعالان عرصه هنر ، صنعت فرش دستباف همراه گردید ، شهرداری مهربان احداث نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف را در دستور کار خویش قرار داد و بدنبال هماهنگی های صورت گرفته از طریق شهرداری مهربان با دفتر امور عمرانی استانداری آذربایجانشرقی ، فرمانداری شهرستان سراب و سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان آذربایجانشرقی و اداره فرش این سازمان در نهایت در مراسمی با حضور مهندس محمدصادق معاون امور عمرانی استانداری آذربایجانشرقی ، مهندس داود گرشاسبی فرماندار شهرستان سراب ، غلامعلی راستی معاون اموربازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی ، محمدجعفر موذن رئیس اداره فرش این سازمان ، ائمه جمعه شهرهای مهربان و شربیان ، رئیس هئیت مدیره و مدیرعامل اتحادیه فرش دستباف روستائی استان آذربایجانشرقی ، بخشدار و اعضای شورای اداری بخش مهربان ، جمعی از مسئولین ادارات ، نهادها و سازمانهای شهرستان  سراب ، فرماندهان نظامی و انتظامی ، خانواده های معظم شهداء و ایثارگران،  شهرداران و اعضای شورای اسلامی شهرهای مهربان ، شربیان و دوزدوزان و جمعی از فعالان عرصه هنر ، صنعت فرش دستباف کلنگ احداث نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف وصنایع دستی در شهر مهربان و در محل پارک ساحلی  شهر در حاشیه رودخانه زیبا و خروشان  کچی چای به  زمین زده شد .

به گفته مهندس سعید حیدری شهردار مهربان ، نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف و صنایع دستی شهر مهربان در محوطه پارک ساحلی شهر با زیربنائی حدود 700 مترمربع در 2 طبقه احداث می گردد که طبقه اول با حدود 400 مترمربع به نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف و صنایع دستی  اختصاص یافته است  و طبقه دوم نیز که حدود 300 مترمربع زیربناء خواهد داشت شامل رستوران و امکانات رفاهی و جانبی خواهد بود .

شهردار مهربان ، مدت زمان اجرای پروژه را حدود 6 ماه و اعتبار پیش بینی شده را حدود 4 میلیارد ریال عنوان کرد و اظهار امیدواری نمود  که با توجه به هماهنگی های صورت گرفته و قول مساعد دکتر نجاتی رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان آذربایجانشرقی در جریان بازدید از اولین نمایشگاه فرش دستباف مهربان و شربیان در 10 فروردین ماه 95  در زمینه کمک مالی به شهرداری مهربان  از طریق سازمان توسعه و تجارت برای احداث نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف در شهر مهربان ، بتوانیم به وعده داده شده به هنرمندان ، شهر هنرمندان فرش و قالی و دیار گره های زرین عمل نموده  و در موعد مقرر و در فرصت 6 ماهه ، نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف و صنایع دستی شهر مهربان را تقدیم اهالی منطقه بنماییم ، ضمن آنکه قطعاً از حمایتها و مساعدتهای معاونت  محترم  امور عمرانی استانداری و فرمانداری شهرستان سراب بهره مند خواهیم شد .

مهندس حیدری  با قدردانی از همکاری مسئولین منطقه و بویژه  شورای اسلامی شهر مهربان ، شهرداری و شورای اسلامی شهر شربیان و تشکلهای فرش دستباف در شهرهای مهربان و شربیان و اتحادیه فرش دستباف روستائی استان آذربایجانشرقی در خصوص برگزاری موفق اولین نمایشگاه دائمی فرش دستباف مهربان ، شربیان تصریح کرد: بازدید روزانه 600 نفر از این نمایشگاه نشان داد که با برنامه ریزی مناسب تر و تشکیل کمیته های تخصصی میتوان بیش از پیش در خصوص اعتلای برند فرش دستباف مهربان که آوازه جهانی دارد گام برداشت .

شهردار مهربان افزود: بازدید حدود 5 هزار نفر در مدت 8 روز برپایی اولین نمایشگاه فرش دستباف مهربان ، شربیان علیرغم نوپا بودن این حرکت در شهر مهربان ، بیانگر این واقعیت است که پتانسیل فرش دستباف پتانسیل عظیمی برای منطقه مهربان است و با توجه به اشتغالزایی بالایی که فرش دستباف  دارد هرگونه سرمایه گذاری شهرداری در زمینه این هنر ، صنعت دارای ارزش افزوده بالا برای شهر مهربان است .

مهندس حیدری افزود: از امسال در کلیه مکاتبات اداری علاوه بر شعار سال که در سربرگ نامه ها نوشته می شود جمله مهربان ، شهر هنرمندان فرش و قالی نیز در حاشیه این مکاتبات جایگاه ثابت دارد .

شهردار مهربان افزود: استقبال و رضایتمندی عمومی از سوی مردم و مسئولین و فعالان عرصه هنر ، صنعت فرش دستباف  از اولین نمایشگاه فرش دستباف مهربان ، شربیان ، مسئولیت شهرداری مهربان در زمینه حمایت از این هنر ، صنعت را بیشتر کرده است و با عزم راسخ و بیش از پیش در راستای خدمت به هنرمندان فرش وقالی در دیار گره های زرین گام خواهیم برداشت و انشاءالله دومین تجربه نمایشگاهی در زمینه فرش دستباف با گستره استانی و ملی خواهد بود و شهرداری و شورای اسلامی شهر مهربان با ارج نهادن به زحمات هنرمندان فرش و قالی در این دیار ، امیدوار است در مدت کوتاهی مهربان که شهرت فرش اش جهانی می باشد به یکی از بازارهای مهم فرش دستباف در استان وکشور تبدیل شود و برای تحقق این مهم از هیچ کوششی فرو گذاری نخواهیم کرد.

فرش مهربان دارای شهرت جهانی است و سابقه تاریخی آن نشان از قدمت و تاریخ کهن فرش مهربان دارد که نمونه هایی از این فرشها در موزه آلبرت لندن موجود است. در زمان صفویان فرش مهربان به صورت افشان و بعدا کف ساده بافته می شد و در حال حاضر نیز نقشه های محلی مهربان به نامهای آبی گل، حاج محرم، افشان، صیاد و بیگلر نقشه معروف هستند که قالیچه های مهربان معروف به کناره و ذرع نیم  در اندازه های کناره  1 در 5/1  متری، 1 در 3 متری ، 1 در 4 متری و فرش در اندازه های 2 در 3 متری ، 5/2 در 5/3 متری ،  3 در 4 متری متری بافته می شود. تعداد رنگهای مورد استفاده در فرش مهربان متنوع بوده ولی در کل 7 رنگ اصلی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

تعداد بافندگان فرش و قالی در منطقه مهربان حدود 7 هزار نفر می باشد و میزان تولید سالیانه فرش در منطقه مهربان حدود 90  هزار مترمربع می باشد. صادرات فرش مهربان در قاره آمریکا به کشورهای آمریکا و کانادا و در قاره اروپا به کشورهای آلمان، ایتالیا، اتریش و دیگر کشورها به تناسب صورت می گیرد ضمن آنکه در سالهای گذشته و ایام قبل از تحریم  کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس نیز به جمع مشتریان فرش مهربان پیوسته بودند .  در نمایشگاه های معتبر بین المللی از جمله نمایشگاه های بین المللی فرش هامبورگ و دموتکس آلمان و تورنتو کانادا فرش مهربان حضور گسترده دارد و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می گیرد و نسبت به فرش سایر نقاط ایران و جهان از فروش نسبتا خوبی نیز برخوردار است. ضمنا در نمایشگاه های فرش تبریز، تهران و مراکز استانها به فرش مهربان توجه ویژه ای صورت می گیرد و هنر برتر مهربانی توجه اهل فن و هنر را به سوی خود جلب می کند. فرش مهربان در گمرک ایران به نام گوروان مشهور بوده و به این نام به خارج از کشور صادر می شود، ضمن آنکه در کشورهای خارجی فرش مهربان به نام مهروان شناخته می شود.

از ویژگی مهم فرش مهربان دوام زیاد آن است بطوری که ارزش فرش کهنه مهربان در بسیاری از موارد از فرش تازه بافته شده بیشتر است . و درواقع امروز جایگاه فرش کهنه مهربان در بازارهای مهم جهانی دست نخورده باقی مانده و منحصر به مهربانیان است و برای نمونه در زمان تعویض فرش های دستباف کهنه مسجد جامع مهربان که همگی دستبافت هنرمندان فرش مهربان بود ، قیمت فرش های کهنه موجود برای خرید ۵/۱ برابری فرش تازه برابری می کرد .

در مورد رنگ بندی فرش مهربان نیز سلیقه بافنده ملاک است ، بطوری که هر بافنده ای بنا به تجربه ای که کسب نموده است ، نسبت به رنگ آمیزی نخ های تهیه شده اقدام می نماید .

 دارهای قالی در مهربان اکثراً چوبی و به دست نجاران شهر درست می شود و تعداد دارهای آهنی به اندازه تعداد محدود می باشد و شاید تنها ۵ الی ۱۰ درصد دارهای قالی در مهربان آهنی باشد که در سالهای اخیر این آمار در حال افزایش می باشد .

چاقویی که بافندگان فرش در مهربان از آن برای بافت فرش و قالی استفاده می کنند در دوام فرش مهربان اهمیت زیادی دارد و بر خلاف سایر شهرها که قلاب و وسیله بافت موجب کاهش عمر تار و پود فرش می شود ، چاقوی هنرمندان مهربانی کوچکترین صدمه ای به بافت فرش نمی زنند و در واقع هنرمندان فرش و قالی در مهربان به بدن خود ضربه می زنند و زخم ها را تحمل می کنند ولی اجازه نمی دهند که کوچکترین آسیبی به فرش بافته شده وارد شود .

 مواد اولیه مورد نیاز برای بافت فرش مهربان از بهترین پشم گوسفندان تهیه می شود و علیرغم افزایش روزافزون قیمت مواد اولیه ، هیچ بافنده مهربانی به طرف مواد نامرغوب و بی کیفیت نمی رود و در واقع هنرمندان فرش و قالی در مهربان کیفیت را فدای هزینه نمی کنند و از سرمایه خود می گذارند ولی اجازه نمی دهند که کوچکترین خدشه ای به اصالت و قدمت فرش اصیل مهربان وارد شود .

منطقه مهربان با 3 شهر مهربان ، شربیان ، دوزدوان و 34 روستای تابعه تنها بخش شهرستان سراب بعد از بخش مرکزی سراب می باشد که در طول 8 سال دفاع مقدس 112 نفر شهید تقدیم کشور و آرمانهای والای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نموده است .

همچنین در مرداد ماه سال 1382 و همزمان با ایام فاطمیه دوم ، ابدان مطهر 5 تن از شهدای گمنام 8 سال دفاع مقدس جمعی لشکر مکانیزه همیشه پیروز 31 عاشورا در زیارتگاه جاجی علمدار و در کنار مرقد حاجی علمدار منتسب به علمدار امام حسن مجتبی (ع) خاکسپاری گردید .

در 5 کیلومتری شمال شرقی مهربان در ارتفاعاتی به نام حاجی علمدار زیارتگاهی به همین نام وجود دارد که منتسب به علمدار حضرت امام حسن مجتبی(ع) می باشد که گفته می شود در جنگ اسنه کشته شده و در بالای این کوه دفن گردیده است و کوه مزبور از آن تاریخ به کوه علمدار یا حاج علمدار معروف گردیده است . این کوه بین دو روستای جمال آباد ، برآغوش و شهر مهربان واقع شده است  . این مکان مقدس بسیارمورد علاقه و ارادت اهالی مذهبی و متدین منطقه مهربان بوده و در مناسبت های مختلف در این مکان مقدس مجالس دعا و نیایش برپا می گردد.



آغاز عملیات اجرایی احداث نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف در شهرمهربان // گزارش تصویری